POST FESTUM - PASANA ŠETIMANA - ELVIS URAVIČ:
Priča o Njemu - jednom od najvećih

Elvis URAVIĆ

Nedjelja, 21.5.2017.

„Rijeka je danas na krilima Franka Andrijaševića…“

 

„Trenutak odluke dogodio se u 25. minuti kada je najbolji igrač utakmice Stefan Ristovski…“

 

„Napeto je bilo do samog kraja, ali je Marko Vešović fantastičnim golom u 88. minuti spasio Rijeku…“

 

Ovakve rečenice najčešće stvaraju dojam, doduše često i opravdani, oko toga tko je ovu Rijeku nosio do naslova prvaka. Oduvijek je nažalost tako bilo, da su igrači koji sudjeluju u završnici, bili okarakterizirani kao važniji i poštovaniji…

 

„Napad donosi pobjede, obrana osvaja prvenstvo“, davno je izrečena sintagma. I zaista, jako se rijetko u medijima spominje da je Rijeka primila 18 golova u 34 utakmice. Posljednje dvije sezone Dinamo je imao sličan „skor“ kada su primljeni golovi u pitanju – ali, nemojmo zaboraviti da je njihov vratar danas zaposlenik Chelsea.

 

Oni koji poznaju postulate IstraSporta otprilike već znaju da je ovo kolumna o Njemu. Njegovo se ime rijetko spominje pa smo i mi odlučili ići u tom smjeru. Tek su se mediji uhvatili Njegovog imena sada, kada je u proteklih mjesec i pol dana „izvadio“ Rijeku iz nekoliko opasnih situacija. Ali, to (vadi svoj klub iz problema) on radi već neko vrijeme – a, pod „neko vrijeme“, mislimo na period od nekoliko godina.

 

Međutim, zanimljivija od njegovog uspjeha, koji nije nimalo začudio one koji ga poznaju, jest priča o karakteru i njegovoj karijeri. Ako ste ikad trenirali bilo kakav sport, zamislite situaciju u kojoj znate da ste bolji od konkurenta na vašoj poziciji, brojke to ne govore, nego „viču“, a vi i dalje morate sjediti na klupi.

 

Do 2010. godine On je bio na raznim posudbama gdje je najčešće bio prvi vratar, a onda je slijedio transfer u Istru 1961. U tom je klubu od strane struke bio tretiran, bez obzira na zalaganje, u najmanju ruku degradirajuće. Jer, nemojmo zaboraviti da je golman koji će danas vrlo vjerojatno postati prvakom države, pred nekoliko godina (ne pred deset) sjedio na klupi dok su branili vratari poput Josipa Škorića i Antonia Ježine.

 

Posebno je bolno za objektivne promatrače bilo gledati potonji slučaj, a o tome smo i pisali sa brojkama, što je tada okarakterizirano kao napad na glavnog trenera Pamića.

 

I, onda kada je odlazio neki su se usudili prozvati ga nemoralnim. „Tukli“ su ga, a kada se umorio „od batina“, onda su se ljutili na njega što odlazi. Nemoralnim – jer odlazi u svoj klub, jer se vraća „doma“, a to je Rijeka Njemu oduvijek bila.

 

Da bi stvar bila gora, i u Rijeci je od samog dolaska pokazao da je, ako ne bolji, onda barem „al pari“ sa osječkim čuvarom mreže Vargićem. I danas gorljivo tvrdim da je Lazio uspio dovesti Lovru Kalinića kada su ga tražili, da Rijeka danas vrlo vjerojatno ne bi bila prvak. Jer, skaut se po povratku iz Splita ne bi „zaustavio“ u Rijeci i kupio trećeg vratara za svoj klub iz glavnog grada Italije. Samim time, On vrlo vjerojatno i dalje ne bi dobio prigodu koju je zaslužio.

 

A kada ju je dobio, ne da ju je prigrlio, nego je postao jedan od ključnih igrača, a onda i dokapetan. Fraza „od trnja do zvijezda“ je prva stvar koja Vam treba pasti na pamet kada govorite o Njemu. Od klupe u davljeniku lige do naslova prvaka uvelike osobnom zaslugom – u tri godine. Često znaju reći nogometaši i sportaši općenito još  jednu frazu – „nitko mi nikad ništa nije poklonio“. Ako itko to smije reći naglas bez trunke srama, onda je to On.

 

Priča o Njemu je priča o napornom radu, disciplini, profesionalizmu, čvrstom karakteru, strpljenju, kvaliteti i pravdi.

 

Priča o tome kako je uporni momak iz Malih Golji kraj Labina postao jedan od najvećih. Jedan od najvećih labinskih sportaša i jedan od najvećih golmana u povijesti HNK Rijeke.

 

Sada već ovo možemo napisati – legendo riječkog prvoligaša, čestitke na naslovu prvaka. 

COSTELA OTVORENA
ART-LIM
EUROPORODUCT-otvorena
TE PLOMIN-otvorena
KOMUNALNO-OTPAD
VODOVOD-OTVORENA
NEAPOLIS-OTVORENA
LABINSTAN-OTVORENA
IMP SPORT
MALING-370
LC blok 5
Macronet blok 5
VMS blok 5