INTERVJU S POVODOM - SANDRO ŽUFIĆ:
Atmosfera pred EURO odlična, a ja se i danas radujem pobjedama Rovinja

Elvis URAVIĆ

Utorak, 2.5.2017.

Kvarner, točnije riječka Rujevica i kostrenska Žuknica spremaju se ugostiti UEFA EURO do 17 godina na kojem logično nastupa i naša reprezentacija, a kadar nema nijednog pozvanog igrača sa poluotoka. No, to ne znači da Istra nema svog predstavnika.

 

Naime, trener vratara je Sandro Žufić, Rovinjež koji je već neko vrijeme stanovnik metropole. Tamo je sretno oženjen sa Lidijom i otac dva sina, Ivanu i Tomi. Inače je diplomirani kineziolog te vlasnik UEFA A licence.

 

Kako je tekla tvoja karijera?

Iz svog Rovinja, kao 16-godišnji senior prelazim u juniore Hrvatskog Dragovoljca koji su tada igrali Prvu HNL. Osim u seniorima HD, branio sam i za Inter Zaprešić, Odru, Trešnjevku, Trnje, Lokomotivu i Radnik iz Velike Gorice, a onda polako prelazim u trenerske vode. Točnije započeo sam već u Lokomotivi, nastavio u Radniku, da bi od 2007. postao isključivo trener seniorskih vratara u Hrvatskom Dragovoljcu. Nakon dvije godine prelazim u Lučko, tamo treniram šest godina nakon čega 2015. godine postajem trener vratara U19 u Dinamu.

 

Kako je došlo do reprezentativnog poziva?

Dok sam još radio u Lučkom, 2014. godine, stigao je poziv na jedan ljetni kamp tadašnje U17 reprezentacije, a od tada odradio sam elitnu rundu kvalifikacija sa U19 reprezentacijom dok ju je vodio trener Ferdo Milin, a sada sam već neko vrijeme sa U17 reprezentacije, na zahtjev trenera Bašića.

 

Kakva je atmosfera pred EURO, ima li pozitivne treme? Skupina sa Italijom, Španjolskom i Turskom teško može biti teža?

Atmosfera pred EURO je odlična, radna i maksimalno fokusirana na zadatke koje postavljamo pred nogometaše. Pripremali smo se u Medulinu, moram pohvaliti odlične uvjete, a radili smo puno na taktici i mentalnoj pripremi.

 

Skupina je takva – kakva je, ne opterećujemo se time, jednostavno idemo utakmicu po utakmicu. Trenutno, živimo samo za to. Maksimalno dati sve od sebe u svakoj utakmici pa što bude…

 

Pratiš li istarski nogomet i u kojoj mjeri ?

Pratim kroz medije i naravno kroz komunikaciju s kolegama i prijateljima. Ne treba ni napominjati da se radujem svakoj pobjedi mojih „kanarinaca“, kad sam u Rovinju obavezno svratim na Valbrunu, ako se potrefi koja utakmica.

 

Pratio sam rad kolege Jeličića u Novigrada, sada Bule, vidim da je Istra 1961 napokon u sredini ljestvice, da se konačno ne bori za goli život. Moram ovim putem pohvaliti rad svog kolege Bugarina s mladim vratarima.

 

Najbolji trener s kojim si radio ? Najbolji vratar s kojim si radio?

Teško je izdvojiti pojedinca kao takvog, ali mogu reći da su mi mnogo dali Bašić, Kopić i Čabraja. Izuzetno talentirani mladi stručnjaci koji, pouzdano znam, žive nogomet 24 sata na dan. Odlični poznavatelji materije i motivatori, ali prije svega odlične osobe.

 

Kad su treneri vratara u pitanju, izdvojih bio gosp. Stjepana Panjkreta koji me „dočekao“ u Dragovoljcu kada sam došao iz Rovinja, on me naučio osnove i pokazao put.

 

Radio sam jako puno dobrih vratara, kao što su Vidaković, Kahlina, Hendija, Jajalo, Kobetić, Kovačić, Šemper, Horkaš, Kotarski i ostali…Ne mogu izdvojiti baš jednog, jer je svaki od njih posjedovao kvalitete zbog kojih su se izborili među vratnicama.

 

Koje su danas najtraženije karakteristike za mladog vratara?

Modernom vrataru nije dovoljno vladati specifičnom vratarskom tehnikom već mora biti aktivan u sposobnosti kontrole lopte nogom, tehnici primanja, prijenosa i dodavanja lopte, timinga ulaska u loptu, čitanju i praćenju igre, te preciznom izbacivanju lopte u igru nogom i rukom, u sposobnosti brzog donošenja odluke u najkraćem vremenskom razdoblju...

 

Vratar koji posjeduje navedena znanja, igrač je više u polju te svojoj momčadi pruža dodatnu podršku i sigurnost. Naravno, kad govorimo o specifičnim motoričkim karakteristikama treba istaknuti brzinu, skočnost, agilnost, s time da je ključna riječ brzina (brzina reakcije kod pojedinih situacija, brza pozitivna tranzicija, brzina donošenja odluke...)

 

Također htio bih napomenuti da je od izuzetne važnosti i mentalna priprema  jer morate  držati koncentraciju i fokus tijekom 90 minuta, s time da je to nekada lakše reći nego učiniti. I na tome se jako puno vježba, usavršava...

 

Koliko poznaješ mlade istarske golmane, jesi li s kojima radio?

Naravno da poznajem nekolicinu te ih u komunikaciji sa istarskim kolegama indirektno i pratim. Talenata ima puno, iz Istre 1961 Orbanić, Kraljević, Dizdar, Kolić, pa Sabatti iz Poreča, Boglić iz Novigrada koji je već krenuo u seniorski nogomet, ali i mlađi, Radošević je sada iz Funtane prešao u Dinamo…ima ih, ne treba strahovati za budućnost.

 

Ipak, treba reći kako su tu podosta zaslužne i stručne osobe koje u Istri, kada su u pitanju golmani, imaju što pokazati. Vujica, Starčić, Grebenar, Ibriks, Cotić, Bošković i Bugarin, plejada je to kvalitetnih trenera vratara pa se ne treba čuditi njihovim rezultatima.

COSTELA OTVORENA
ART-LIM
EUROPORODUCT-otvorena
TE PLOMIN-otvorena
KOMUNALNO-OTPAD
VODOVOD-OTVORENA
NEAPOLIS-OTVORENA
LABINSTAN-OTVORENA
IMP SPORT
MALING-370
LC blok 5
Macronet blok 5
VMS blok 5